torstai 11. lokakuuta 2012

Mikä susta tulee isona?

Tässä tekstissä kerron julki suuren salaisuuden. Vastaan kysymykseen "mitä puheviestinnältä valmistunut voi tehdä työkseen?"

Keksin varsin myöhäisellä iällä mitä haluan opiskella ihan tosissani. Olin ollut jo yhden lukukauden yliopistossakin ennen kuin valaistuksen hetki koitti. Osuin sattumalta puheviestinnästä kertoville verkkosivuille ja innostuin välittömästi. Opintosisällöt, hakijalta odotettavat mielenkiinnonkohteet ja ominaisuudet tuntuivat kaikki sattuvan napakymppiin. Päätin hakea pääaineopiskelijaksi, vaikka sisäänpääsy oli kuulemma erittäin vaikeaa.

Noin kuukausi tämän päätöksen jälkeen eräänä marraskuisena iltana jalkapallokentän laidailla tuttavani kysyi joko tiedän mitä haluan tehdä elämässäni. Kerroin hakevani puheviestintää. Hän kysyi klassisen kysymyksen:

"Mikä susta tulee isona? Työtön toimittaja vai?"

Naurahdin hermostuneesti, ettei kai sentään. Mieleeni jäi kuitenkin kalvamaan epäusko valintani järkevyydestä. Suunta tuntui kuitenkin oikealta, joten en vaivannut päätäni asialla pitkään.

Puheviestinnän opiskelujen alettua olemme joutuneet joukolla vastaamaan kysymykseen "mihin voitte työllistyä opintojen jälkeen" kyllästymiseen asti. Ei, meistä ei tule puheterapeutteja. Me emme opeta pieniä lapsia ääntämään R-kirjainta oikein ensimmäisellä luokalla. Ei, me emme myöskään ole pelkästään hyviä esiintyjiä ja julkisia puhujia tai esiintymisen opettajia. Tosin alan opiskelijan ominaisuuksiin saattaa kuulua jonkin asteinen valmius joukolle puhumiseen.

Tämän blogin avauksessa käytiin läpi asioita puheviestinnän alumnipäiviltä. Tilaisuudessakin heitettiin huulta meille esitettävästä ikuisuuskysymyksestä. Alumneiltakin oli kysytty samaa kysymystä opintojen aikana. Näiden viiden alumnin titteleitä ja työkokemusta katsottaessa saa jo oivallisen kuvan puheviestinnän maisterin työllistymismahdollisuuksista. Joukosta löytyivät esimerkiksi Metropolia Ammattikorkeakoulun Viestinnän lehtori (liiketoimintaosaaminen), Ylen ohjelmapäällikkö sekä konsultointiyritys viestintätoimiston Hill+Knowltonin yhteysjohtaja.

Tässä kirjoituksessa en vielä lähde avaamaan sitä kompetenssia, joka puheviestinnän asiantuntijalla on opintojen jälkeen, mutta mahdollisia työtehtäviä on helppo listata.

Valmistuttuaan puheviestijä voi työskennellä yrityselämän, median, koulutuksen, viestintäteknologian, politiikan, kulttuurin tai hallinnon aloilla. Pääaineopintojen antamaa asiantuntijuutta tukevat sivuaineopinnot, jotka ohjaavat uravalintoja jonkin verran. Puheviestinnän maisterit ovat sijoittuneet esimerkiksi yrityksen, järjestön tai muun organisaation johtoon, työyhteisön ja henkilöstön rekrytointi- ja kehittämistehtäviin, viestintäkouluttajiksi ja -valmentajiksi, tiedottamisen ja viestintäsuunnittelun alalle sekä kansainvälisten yritysten ja järjestöjen asiantuntijatehtäviin. Yhteistyön ja vaikuttamisen asiantuntemusta tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Tulevaisuuden työpaikka voi löytyä julkiselta puolelta, yksityssektorilta tai kolmannelta sektorilta.

Mitä meistä tulee isona? Menemättä vieläkään sen tarkemmin haaveisiin, tavoitteisiin tai tulevaisuuden osaamiseen voin todeta yleisesti meistä valmistuvan työyhteisöihin yhteistyökykyisiä, monipuolisia osaajia, joiden asiantuntemusta ja taitoja työkaverit tulevat arvostamaan yli tittelirajojen. Yleensä kriisin kynnyksellä viestinnän taitajan tärkeyden huomaa sellaisen puuttuessa lähipiiristä. Kysykää vaikkapa tämän vuoden surullisilta suomalaisilta esimerkeiltä AKT:ltä ( Kusessa & Kusessa 2) tai Metsolta.

Seuraavalla kerralla pohdintaa puhiksen taitavuudesta. Mitä puheviestinnän maisteri oikeasti osaa opintojensa jälkeen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti