keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Genesis

Taas mennään!

Starttaan uuden blogin pitkän kirjoitustauon jälkeen. Edellinen julkaistu teksti Here We Go- blogissa näyttäisi olevan heinäkuulta. Kesäloma ja syksyn opintokiireet Jyväskylän yliopistossa ovat pitäneet ahkeran bloggaajan tiukasti kiinni muissa intresseissä. Syy tämän uudenlaisen blogin aloitukseen löytyykin juuri opintojen puolelta.

Jyväskylän yliopistossa järjestettiin puheviestinnän alumnipäivät 5.-6.10. ja samalla juhlistettiin suomalaisen puheviestintäopetuksen 60-vuotissyntymäpäivää. Puheviestinnän alumni on siis oppiaineesta maisteriksi jo valmistunut henkilö.

Kutsu alumnipäiville tuntui aluksi vieraalta ja hetken ajattelin jättäytyä pois koko tapahtumasta, mutta pysähdyttäni ajattelemaan käsiteltäviä teemoja ja puheenvuoroja kiinnostuin riittävästi osallistuakseni alan osaajien tapaamiseen.

Päätös osoittautui erinomaiseksi. Ensimmäisenä päivänä meille puhuivat kutsun saaneet alumnit, jotka kertoivat oman työelämän vaatimuksista ja puheviestintätaitojen yhteyksistä. Tämän jälkeen puhujat keskustelivat vielä paneelinomaisesti puheenvuoroistaan sekä vastailivat yleisön kysymyksiin ja kommentteihin.

Toisena päivänä ohjelmassa oli katsaus puheviestinnän kuuteen vuosikymmeneen, ansioituneen alumnin palkitseminen sekä paneelikeskustelu aiheesta "mitä puheviestinnän asiantuntijuus voi antaa yhteiskunnalle?"

Lauantain päätöspuheenvuorojen jälkeen oli valloittavaa tarkastella kanssaopiskelijoiden reaktioita, ilmeitä ja innostusta. Löysin vihdoin syitä tapahtuman järjestämiselle.

Alumnipäivät ensinnäkin kokoavat vanhoja opiskeluaikojen tuttuja takaisin Jyväskylän Yliopiston historiallisiin rakennuksiin. On varmasti mahtavaa nähdä pitkäaikaisia opiskelukavereita ja entisiä luennoijia vuosien tauon jälkeen.

Opiskelijan näkökulmasta päivien merkitys on huomattavasti laajempi. Puheviestinnän fuksille (ensimmäisen vuosikurssin opiskelijalle) on tyypillistä epäluuloisuus ja -varmuus tulevaisuudesta, sillä oppiaineemme ei valmista suoranaisesti mihinkään tiettyyn ammattiin (vrt. lääkiksestä tulee lääkäreitä).

Lisäksi alamme tohtoreiden tapaaminen sekä valmistuneiden menestystarinat työelämässä loivat uskoa sekä juuri aloittaneisiin että vanhempiin opiskelijoihin. Eräs kolmatta vuotta opintojaan suorittava ystäväni ihmetteli "herätystä", jonka hänen opiskelukaverinsa olivat kokeneet viikonlopun aikana. Monet selkäesti tunnistivat oman, puheviestinnän kautta jo syntyneen, erikoisosaamisensa sekä asiantuntijuuden siemenen, joka nuoressa opiskelijassakin itää aikaisessa vaiheessa.

Kolmas tärkeä ja nykyisin kullanarvoinen asia nousi myös esille viikonlopun aikana. Verkostoituminen on ainakin yliopistopiireissä jo puhkikulutettu sana, mutta äärimmäisen tärkeää. Saimme mahdollisuuden tutustua alamme työelämän ammattilaisiin ja aloittaa verkostoitumisen.

Alumnipäivät olivat siis monilta osin hyödyllinen ja viihdyttävä tapahtuma sekä opiskelijoille että valmistuneille. Tästä meidän kaikkien on erinomaista jatkaa opintoja ja työelämää, koska meitä todella tarvitaan nyky-yhteiskunnassa!

Oletko koskaan tavannut puheviestinnän opiskelijaa ja kysynyt "mikä sinusta tulee isona?"
Seuraava Kettuilua-blogin kirjoitus avaa taustoja puheviestinnän maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti